tatavla.ds_

Εκατόν είκοσι ένα χρόνια προσφοράς στον αθλητισμό και τον πολιτισμό

ΑΟ Ταταύλα: 121 χρόνια προσφοράς στον αθλητισμό και τον πολιτισμό από το καμάρι της Πόλης

tatavla.ds_

Ο πρόεδρος του ΑΟ Ταταύλα Δ. Αράπογλου, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και πρόεδρος του ΒΑΚ Θ. Αρβανιτίδης, ο Μ. Τσοντσόλης και ο Γ. Καλλονάς, μέλη του ΔΣ

Ο Αθλητικός Σύλλογος Ταταύλα είναι ένα από τα αρχαιότερα και ιστορικότερα σωματεία της χώρας, με πολύχρονη πορεία στα αθλητικά δρώμενα και με μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό. Ένας ζωντανός οργανισμός με πλούσια κοινωνική, καλλιτεχνική και αθλητική δραστηριότητα, που κρατά άσβεστη τη φλόγα της ρωμιοσύνης της Πόλης για περισσότερο από έναν αιώνα!

«Εκατόν είκοσι ένα χρόνια προσήλωσης, αφοσίωσης, πίστης και αγάπης, που είναι δύσκολο να περιγραφούν με λόγια», λέει συγκινημένος στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του ΑΟ Ταταύλα Δημήτρης Αράπογλου.

Στην κουβέντα που είχαμε με τον πρώην πρωταθλητή, πρώην προπονητή της πρωταθλήτριας ομάδας μπάσκετ Εφήβων της Τουρκίας (1967) και νυν διοικητικό ηγέτη του ιστορικού συλλόγου, ο χρόνος γύρισε πολλές δεκαετίες πίσω. Γνωρίσαμε την παλιά γειτονιά των Ταταούλων της Κωνσταντινούπολης, εκεί όπου άκμαζε κάποτε μια από τις πλέον δραστήριες κοινότητες του ελληνισμού της Πόλης.

Οι Ολυμπιονίκες Γεώργιος και Νικόλαος Αλιμπράντης (φωτ.: tatavla.org)

«Ξεναγηθήκαμε» στο νεοκλασικό κτήριο – έδρα του Αθλητικού Συλλόγου Ταταούλων Κουρτουλούς, καθώς και τις «προχωρημένες» για την εποχή αθλητικές εγκαταστάσεις του (κλειστό γυμναστήριο με παρκέ, και το γήπεδο «Άγιος Ελευθέριος»), νιώσαμε δέος αντικρίζοντας φωτογραφικά ντοκουμέντα με αθλητές-σύμβολα του συλλόγου όπως οι Ολυμπιονίκες της Μεσολυμπιάδας του 1906 Γεώργιος Αλιμπράντης (χρυσό μετάλλιο στην αναρρίχηση 10 μέτρων) και Νικόλαος Αλιμπράντης (πένταθλο).


Η Ζαχαρώφειος αίθουσα του ΑΟ Ταταύλα στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: tatavla.org)

Ο ΑΟ Ταταύλα δημιουργήθηκε το 1896 από τους Μενέλαο Καροτσέρη και Γιασουμή Σκέντρη με τη συγχώνευση των αθλητικών σωματείων Ηρακλής και Πρόοδος (παλιά λεγόταν Αθλητικός Σύλλογος Ηρακλής Ταταούλων). Μέχρι τα μέσα του 1900, στην Κωνσταντινούπολη, κατείχε αξιόλογη θέση ανάμεσα σε όλα τα σωματεία της Τουρκίας, με ανταγωνιστικά τμήματα μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, τένις, πινγκ-πονγκ, πάλη, ποδηλασία, ενόργανη γυμναστική κ.ά. Είχε επίσης και αξιόλογο θεατρικό τμήμα!

Το 1968, ωστόσο, ιδρύεται και στην Αθήνα. Αρχικά στα Πατήσια και μετέπειτα στο Παλαιό Φάληρο, όπου διαθέτει ιδιόκτητα γραφεία και αθλητικούς χώρους, συνεχίζοντας έτσι την αθλητική δραστηριότητα στη μητέρα πατρίδα και συσπειρώνοντας γύρω του ένα μεγάλο τμήμα της ομογένειας της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα, ωστόσο, εξακολουθεί να λειτουργεί και ο «μητρικός» σύλλογος της ομογενειακής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη, με την επωνυμία «Αθλητικός Σύλλογος Κουρτουλούς». Έτσι, σήμερα αποτελεί τον αρχαιότερο αθλητικό σύλλογο στην Κωνσταντινούπολη και πιθανότατα σε ολόκληρη την Τουρκία!

«Αν εξαιρέσουμε τον Απόλλωνα Σμύρνης, που γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1890, ο ΑΟ Ταταύλα είναι το αρχαιότερο σωματείο στην Κωνσταντινούπολη. Άρα, 121 ολόκληρα χρόνια ιστορίας», επισημαίνει ο Δ. Αράπογλου.

Ο ΑΟ Ταταύλα έχει την έδρα του στο Παλαιό Φάληρο, ωστόσο αθλητικά και πολιτιστικά η «καρδιά» του χτυπά στον Άλιμο, στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο (ΒΑΚ). Είναι το φιλόξενο σπίτι των αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων του ιστορικού συλλόγου, το οποίο χτίστηκε σε ιδιόκτητο οικόπεδο 9,5 στρεμμάτων (αγοράστηκε το 1982) στη περιοχή των Τραχώνων και κατασκευάστηκε –ξεπερνώντας τεράστια εμπόδια της… γνωστής γραφειοκρατίας του ελληνικού κράτους– με ιδιωτικούς πόρους που προήλθαν από δωρεές και κάθε είδους προσφορές Κωνσταντινουπολιτών. Τυπικά ολοκληρώθηκε λίγο πριν από το 2004, για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς χρησιμοποιήθηκε ως προπονητήριο της ξιφασκίας.

Στο ΒΑΚ υπάρχει σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο, χώρος εκδηλώσεων, προπονητικό και αγωνιστικό κέντρο πινγκ-πονγκ, δύο κέντρα ενδυνάμωσης, αποδυτήρια, γραφεία, βοηθητικοί χώροι κτλ. Συνολικά αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στεγάζονται σε 4.500 τμ. Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν τέσσερα γήπεδα τένις. Ο ΑΟ Ταταύλα λειτουργεί σήμερα τμήματα μπάσκετ, πινγκ-πονγκ, τένις, ποδοσφαίρου και αγωνιστικού μπριτζ.

Εκτός από τον ΑΟ Ταταύλα, οι εγκαταστάσεις του ΒΑΚ χρησιμοποιούνται και από τον ΑΣ Πέρα. Δεν είναι μόνο η κοινή καταγωγή των δύο σωματείων (ιδρύθηκε το 1923 στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στην Αθήνα το 1973 και στη Θεσσαλονίκη το 1978), αλλά και τα τεράστια έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του ΒΑΚ που οδήγησαν τους δύο συλλόγους στο δρόμο της συνεργασίας.

«Ετησίως χρειαζόμαστε ένα ποσό γύρω στα 95.000 ευρώ – χρήματα που καλύπτουν λειτουργικά έξοδα και δαπάνες του συλλόγου, συντήρησης των εγκαταστάσεων, μετακίνησης αθλητών και ομάδων, πληρωμές των προπονητών κτλ. Από αυτά, ένα ποσό γύρω στα 55.000 ευρώ αφορά αποκλειστικά το Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο, το οποίο καταμερίζεται ισομερώς ανάμεσα σε εμάς και τον ΑΣ Πέρα», εξηγεί στο pontos-news.gr ο Δημήτρης Αράπογλου.


O πρόεδρος του ΑΟ Ταταύλα Δ. Αράπογλου

Και ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα ότι το λειτουργικό μπάτζετ προέρχεται κυρίως από δωρεές και συνδρομές και όχι από κρατική ενίσχυση ή άλλες μεγάλες χορηγικές συμφωνίες. Εξαίρεση αποτελεί μία μόνο εταιρεία κινητής τηλεφωνίας η οποία στηρίζει το σύλλογο με λιγότερα χρήματα πια συγκριτικά με την αρχική συμφωνία. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, και ειδικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, οι άνθρωποι του συλλόγου δεν σηκώνουν λευκή σημαία. Παραμένουν στις επάλξεις και προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν αξίες και αρχές στις νεότερες γενιές.

«Ο ΑΟ Ταταύλα είναι μέρος από το βιός μας. Ανήκει στα οικογενειακά κειμήλια που φέραμε μαζί μας και φυλάμε με σεβασμό και δέος στο βαθύτερο σημείο της ζωής μας», λέει ο πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου.

Και συμπληρώνει ότι στόχος και όραμα της δικής του διοίκησης είναι να μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές τις αρχές και τις αξίες που διδάχθηκαν οι ίδιοι από τους πατεράδες τους στην Κωνσταντινούπολη, όπως επίσης και να διατηρήσουν και να συνεχίσουν το μεγάλο έργο που έχει συντελεστεί στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο. «Και να πω κάτι σημαντικό για το ΒΑΚ: στο τελευταίο άρθρο του Καταστατικού του αναφέρει πως αν περιέλθει σε κατάσταση μη λειτουργική από το σύλλογο, τότε δεν πηγαίνει στα χέρια κανενός ιδιώτη. Περνά αυτόματα στο ελληνικό Δημόσιο, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού».

Σήμερα λοιπόν στο ΒΑΚ ο ΑΟ Ταταύλα γράφει τις νεότερες σελίδες της ιστορίας του και συσπειρώνει Έλληνες με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη – και όχι μόνο. Όπως υπογραμμίζει ο Δ. Αράπογλου, πριν από πολλές δεκαετίες ο Μενέλαος Καροτσέρης (σ.σ.: αθλητής στίβου και ιδρυτικό μέλος της ομοσπονδίας πάλης) μετουσίωσε τη γη, την ιδέα, τον πολιτισμό, την καταγωγή και το μεράκι σε έναν αθλητικό σύλλογο. Κι έτσι από αιώνα σε αιώνα κι από γενιά σε γενιά θα δίνεται το μελωδικό σύνθημα «Καροτσέρη τράβα, να πάμε στα Ταταύλα…».

 

Posted in ΟΜΙΛΟΣ.